Şahin Bey Olayı ve Gaziantep Savunması


Şahin Bey Olayı ve Gaziantep Savunması: Şahin Bey Harbiye Nezareti tarafından Antep’e yakın Nizip kazası askerlik şube başkanlığına tayin olup Antep’e gelmişti. Antep Merkez Heyeti’ne müracaat ederek Millî Mücadele’de görev isteyen Şahin Bey, heyetin kendisine Kilis - Antep yolunu kontrol altında tutma vazifesini vermesi üzerine, derhâl çalışmaya başlamıştı. Şahin Bey, kendisine haber gönderen Anteplilere de şu cevabı vermişti: “Müsterih olunuz, düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez” Kilis - Antep yolu, Antep Savaşı’nın kilit noktasıydı. Ne yapıp etmeli Fransızların bu yoldan Antep’teki işgal birliklerine yardım ulaştırmalarına engel olunmalıydı.

5 Kasım 1919’da Ingilizlerden işgal hareketini devralan Fransızlar, bir türlü Anadolu’nun bu güzel beldesini işgale muvaffak olamamakta, şehir halkı, sınırlı imkânlarıyla karşı koymaktaydı. Fransızlar bütün ümitlerini Kilis’ten gelecek takviye kuvvetlerine bağlamışlardı. Fakat o yolu da Şahin Bey bir avuç askeri ile tutmuştu. Fransızların silahlı ve kalabalık erzak konvoylarını iki kez buradan geri çevirmiş, Antep’te kuşatılmış bulunan Fransız ve Ermenileri korkudan titretmişti. Fransız kuvvetleri 25 Mart 1920’de Albay Andrea ko

mutasında yeniden yola çıktılar. Bu Fransız kuvvetleri sekiz bin piyade ve iki yüz süvariden oluşmaktaydı. Ayrıca, bu Fransız birliğinde, 1 batarya top, 16 ağır makinalı tüfek, çok miktarda otomatik tüfek ve 4 tank mevcuttu.

Kahraman Şahin Bey ancak 100 kişi kalan fedaileriyle karşısına dikilmişti. 25 Mart günü sabahtan akşama kadar çatışma devam etmiş ve Şahin Bey düşmana ağır kayıplar vermişti. 26 Mart sabahı çatışma tekrar başladı. Şahin Bey kuvvetleri 6 saat kıyasıya çarpıştı. Eşine az rastlanır bir kahramanlık örneği gösterildi. Ancak akşam olduğunda Şahin Bey’in 25 - 30 kadar askeri kalmıştı. Atacak kurşunu da kalmayan Şahin Bey, tüfeğini yere çarparak kırdı ve sel gibi üzerine hücum eden düşmanlara karşı yumruklarını sıkarak karşı durdu.

Silahsız Şahin Bey’in yanına yaklaşamayan düşman askerleri, uzaktan ateş ederek Şahin Bey’i şehit ettiler. Şahin Bey, Antep’te; istiklal meşalesini tutuşturmuş, on binlerce Şahinler, tutuşturulan bu meşaleyi söndürmemek için var güçleriyle vuruşmaya koşmuşlardır. Antepliler düşmana tek bir taş vermemek için 11 ay düşmana kan kusturmuşlar ve din için, millet için, vatan için 6.000’den fazla şehit vermişlerdir.

Kaynak: Hasan İzettin Dinamo, Kutsal İsyan,C 5, s. 298 - 300 düzenlenmiştir.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 32202 defa okunmuştur.