İstiklal Marşı’nın Kabulü İle İlgili Öğrenci Konuşması: Bir milletin bağımsızlığını ve özgürlüğünü ortaya koyan, bestelenmiş şiirlere milli marş denir. Türk ulusunun milli marşının adı İstiklal Marşı'dır. Milli marş kavramı ilk olarak Avrupa ülkelerinde gelişti. Avrupa'da birçok ülkenin milli marşı vardır. Osmanlı Devleti döneminde bir milli marşımız yoktu. İşgal altındaki yurdumuzu düşmanlardan kurtarmak amacıyla Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştı. Ankara'da kurduğu Büyük Millet Meclisi, onun öncülüğünde savaşı sürdürüyordu.
Mustafa Kemal o zamanki Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nden ulusal marş yazdırılmasını istedi. Hükümet, bu amaçla ödüllü şiir yazma yarışması başlattı. Yarışmaya 724 şiir katıldı. Elemeler sonunda 6 şiir finale kaldı. Büyük şair Mehmet Akif Ersoy, ödüllü olduğu için yarışmaya katılmamıştı. O zaman Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mehmet Akif Ersoy'u yarışmaya katılmaya razı etti. Mehmet Akif, kazanırsa alacağı para ödülünü Türk ordusuna bağışlamak şartıyla yarışmaya katılmayı kabul etti.
Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı "İstiklal Marşı" adlı şiir, finale kalan 6 şiirle birlikte yarışmaya girdi. Bu şiirler içinde Ersoy'un yazmış olduğu "İstiklal Marşı" adlı şiir birinci oldu. Şiir, meclis kürsüsünden Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından okundu. Oya sunuldu. Büyük Millet Meclisince oy birliğince ile 12 Mart 1921'de Ulusal Marş olarak kabul edildi. Şiir o kadar etkiliydi ki cephede düşmana karşı savaşan ordumuza büyük moral verdi.
Böylece Türk ulusunun da bir ulusal marşı vardı. Daha sonra İstiklal Marşı' nın bestelemesi için yarışma açıldı. 1930 yılında Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası Şefi olan Osman Zeki Üngör'ün bestesi resmen kabul edildi. " İstiklal Marşı " Türk ulusunun ulusal marşıdır. Yurtdışı gezilerinde devlet büyüklerimizi uluslararası yarışmalarda birinci olan sporcularımızı onurlandırmak için ulusal marşımız çalınır. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün simgesi olan İstiklal Marşı’mız, söylenirken veya çalınırken hazır ol vaziyetine geçip ve saygılı bir şekilde marşa eşlik etmeliyiz.
Kaynak: İlköğretim Okulları İçin Hazırlanmış Belirli Günler ve Haftalar Kitabı
- Okuma Sayısı: Bu yazı 38162 defa okunmuştur.