İstiklal Marşı'nın Bestelenme Süreci - Bestelenme Öyküsü: Milli Eğitim Bakanlığı, besteyi Avrupa’da bir besteciye yaptırmak istiyordu. Sonra bu düşünceden vazgeçilip bir yarışma açıldı. Yirmi iki beste hazırlandı. Bu çalışmalar yapılırken savaş da bütün şiddetiyle devam ediyordu. Başta Osman Zeki Üngör’ün bestesi olmak üzere 1930 yılına kadar, birkaç bestecinin bestesi çalınmaya devam etti. 1930’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi Osman Zeki Üngör’ün bestesi, Edgar Manas ve İhsan Servet Bey’in düzenlemeleri ile kabul edildi.
Anlam zenginliğiyle, istiklal mücadelesi veren bir milletin, karakterini, ruh halini, cesaretini, azmini ve şevkini, vatanı ve bağımsızlığı uğruna ölümü meydan okuyuşunu, inancını fevkalade bir şekilde yansıtan İstiklal Marşı, tek kelimeyle bir edebiyat şaheseridir. Mehmet Akif’in bu edebi şiirini kahraman ordumuza ithaf etmesi de, bir o kadar önemli ve değerlidir.
Kaynak: www.ataturkinkilaplari.com – En Kapsamlı Atatürk Sitesi tarafından muhtelif Belirli Günler ve Haftalar ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kitaplarından derlenerek oluşturulmuştur.
- Okuma Sayısı: Bu yazı 33708 defa okunmuştur.