Atatürk’ün Türk Tanımı


Atatürk’ün Türk Tanımı: Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletini her sözünde yüceltmiş ve onure etmiştir. Kendi başarısını Türk olmasına bağlamış ve herkesin de böyle düşünmesini istemiştir. Bu nedenle hayattaki yegâne üstünlüğünün Türk olarak doğmak olduğunu ifade etmiştir ve Türk olmaktan dolayı ne kadar gurur duyduğunu ve mutlu olduğunu çeşitli vesilelerle dile getirmiştir. “Atatürk’ün Türk tanımı nedir?” diyecek olursak, bunu yaşanmış bazı olaylarla anlatmak daha yerinde olur.

Onun manevi evlatlarından Afet İnan öğrencilik dönemlerinde doktora tezini Prof. Dr. Eugene Pittard’tan “Türk Milletinin Özellikleri” konusunda almıştır. Bunun üzerine Atatürk’ten yardım etmesini rica ettiğinde Atatürk tezi bitirdikten sonra gelmesini söyler. Tezi tamamladığında Atatürk’e gösterir. Atatürk biten tezi incelediğinde Afet İnan’ın tezinde sayfalarca anlattığı Türk tanımına karşılık kısa ve öz bir Türk tanımı yapmıştır. Atatürk: memleketimiz ve dünyanın ümit etmediği olaylara sahne olduğunu ve bu sahnenin en az 7000 sene Türklere beşiklik ettiğini söylemiştir. Bu beşiğin tabiat olaylarına maruz kalması sonucunda da Türklerin adeta tabiatın kendisi olduğunu söylemiştir. Bu yüzden Atatürk’e göre Türk: kasırgadır, yıldırımdır ve güneştir. Zira bir sözünde de: “Ressam Türk’ün simasını unuttuğunda yıldırımı alsın ve çizsin bu kafidir.” Demiştir.

Ayrıca Atatürk,Türk aydınlarının hiçbir zaman kendini diğer milletlerden aşağı görmemesini ve bunun için de Türklüğü tüm asaleti ve tarihi ile tanımak gerektiğini bununla beraber Türklüğü tanıtmanın da şart olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca Atatürk demeçlerinin birinde Türklerin ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde güç bulacağını ve Türkler için yükselmenin hududu olmadığını belirtmiştir.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 12171 defa okunmuştur.