Atatürk’ün Kişilik Özellikleri


Atatürk’ün Kişilik Özellikleri: Atatürk saygın bir kişiliğe sahipti. Bir halk önderinde bulunması gereken tüm niteliklerle onda vardı. İdealistiklik, disiplin, kararlılık ve mücadelecilik, açık sözlülük, birleştiricilik ve bütünleştiricilik bu niteliklerin başlıcalarıydı.

- Atatürk, her şeyden önce idealist bir devlet adamıydı. İlk ve en önemli ideali Türk ulusunu özgürlük ve bağımsızlığıydı. “Hürriyet ve bağımsızlık benim karakterindir. Ben milletimin ve büyük atalarımın en kıymetli miraslarından olan bağımsızlık aşkı ile yaratılmış bir adamım. Bir millette onurun, saygınlığın, namusun ve insanlığın meydana gelebilmesi ve devam ettirebilmesi, mutlaka o milletin hürriyet bağımsızlığına sahip olmasıyla mümkündür. Milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir.” diyerek bu en yüce idealini gerçekleştirmiştir. Sırada Türk ulusunu çağdaş uygarlık düzeninin üstüne çıkarmak, yurtta ve dünyada barışı sağlamak idealleri de vardı. Cumhuriyet sonrası yaptığı yenilik hareketleri çağdaş uygarlık idealine ulaşmanın önemli adımlarıydı.

- Atatürk sabırlı ve disiplinliydi. Başarıya ulaşmak ve ideallerini gerçekleştirmek için böyle olunması gerektiğini bilinc

indeydi. Onun Samsun’a çıkışıyla başlayan Ulusal Kurtuluş Savaşı, işte bu anlayış sayesinde başarıyla sonuçlanmıştı. Cumhuiyetin ilanı ve birbirini izleyen yenilikler ve anlayışın ürünleriydi.

- Atatürk’ü başarılı kılan etkenlerden biride kararlı ve mücadeleci oluşuydu. O, güçlüklerden yılmaz; engel tanımazdı. Bu özelliğini bir konuşmasında şöyle ifade ediyordu : “ Ben bir işte nasıl başarılı olacağımı düşünmem. O işe neler engel olur, diye düşünürüm. Engelleri kaldırdım mı iş kendi kendine yürür.” Bir konuşmasında da , “Zafer,’Zafer benimdir! ‘diye bilenin; muvaffakiyet, ‘Muvaffak olacağım.’diye başlayanın ve ‘Muvaffak oldum. ’ diye bilenindir.” diyordu. Bize bu günlere ulaştıran, onun bu engel tanımayan, kararcı ve mücadeleci yapısıydı.

- Atatürk açık sözlü bir insandı. Düşüncelerini hiç çekinmeden ortaya koyardı. İnandığı, doğru bildiği her şeyi halka açık açık söylerdi. Bu konudaki görüşlerini şöyle dile getiriyordu: “Biz bir şeyi vicdanen iyi yaptığımıza, sözlerimizin gerçekliğine inanmışsak, ondan olduğu gibi açık, net, tereddüt ve belirsizliğe yer vermeden söz etmeyiz.” Çevresindekilere de şunları öğütlüyordu : “Gizli iş gizli kalamaz, er geç meydana çıkar. İyisi mi başından açık olun, açık açık !”

- Atatürk’ün en güçlü yönlerinden biride birleştirici ve bütünleştirici oluşuydu. O, ulusu ile bütünleşmişti. “ Millet ve biz yok, birlik halinde millet var. Biz ve millet ayrı ayrı şeyler değiliz.” Diyor ve her işi anlayışla yürütüyordu. Ulusal birlik sağlanmadan hiçbir başarı elde edilmeyeceğini çok iyi biliyordu. Bu nedenle, Kurtuluş Savaşı’na başlarken ilk işi ulusal birlik ve bütünlüğü sağlamak olmuştu. Düşmana karşı savaşan dağınık güçleri bir araya getirmesi, düzenli bir ordu kurması halkın desteğini sağlaması, değişik görüşteki insanları aynı ideal çevresinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde toplanması bunun en güzel örnekleriydi.

Atatürk’ün kişiliği ve özellikleri bizim için en güzel esin kaynağıdır. Özürlük ve bağımsızlımızı onun bu güçlü kişiliğine borçlu olduğumuzu hiçbir zaman unutmayalım. Kendimizi aynı kişilik özelikleriyle donatalım, onun ideallerini sonsuza denk yaşatalım .

Kaynak: Metin Gül, Ortaokul 7. Sınıflar İçin Hazırlan Türkçe Ders Kitabı, Sayfa 60, Ankara, 2009.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 47366 defa okunmuştur.