Atatürk'ün Fotoğraflarındaki Sır: 18/10/2009 Atatürk'ün fotoğraf konusunda fazla bilinmeyen yönlerini de anlatan Benazus, "Atatürk mavi gözlü olduğu için gözleri fazla ışıktan rahatsız oluyordu.O yüzden flaşlı çekim gerektirdiği için kapalı mekanda yada gece fotoğraf çektirmezdi. Fotoğraflarının tamamına yakını gündüz ve açık havada çekilmiştir" dedi.80 yaşındaki yazar Hanri Benazus, Bandırma'da açtığı Atatürk fotoğrafları sergisinde Atatürk'le tanışmasını ve Atatürk'ün neden kapalı mekanda ve gece fotoğraf çektirmediğini İHA'ya anlattı.1937 yılında Atatürk'ün Aydın'ın Ortaklar ilçesine gelmesi sırasında Atatürk'le tanıştığını belirten Benazus, "Atatürk trenden inince kalabalığın arasından koşarak yanına gittim. Beni sevdi ve trene bindik. Bana okulumu sordu. Masasındaki leblebileri iki defa alarak cebime doldurdum. Yaklaşık yarım saat trende yanında kaldım. Ben kendisini 3 metre boyunda bir dev sanıyordum ama baktım ki normal bir insanmış.
Devliğin bir cüsse olayı olmadığını, Atatürk'ün gerçek bir dev olduğunu anladım" dedi.17 yaşındayken Atatürk fotoğrafları biriktirmeye başladığını ifade eden Yazar Benazus, "Şuanda 4 bin 800 Atatürk fotoğrafım var. Türkiye'nin en büyük kolleks
iyonu bende. Atatürk'ün gülen fotoğrafının az olduğu sanılır ancak 260 adet gülen Atatürk fotoğrafım var yakında onlar için de bir sergi açacağım. Bugüne kadar 36 kitap çıkardım, halen 5 tanesi de baskıda. 600'e yakın sergi açmışımdır ve bu yaptığım işten beş kuruş maddi çıkarım yok. Amerikalı bir gazetecinin 1921 yılında Atatürk'le röportajı sırasında çektiği 2 fotoğrafı alabilmek için günü birlik Amerika'ya gittim geldim.
Milyarları verseler tek bir fotoğrafımı satmam. Hatta 1988 yılında işlerimin de bozuk olduğu dönemde benim kolleksiyonuma bir banka sahibi 20 milyon dolar verdi ancak satmadım. Bu milletin malıdır ve bir vakıf kurarak oraya devredeceğim. Atatürk'ün yatı Savanora'ya fotoğraflar hediye ettim. Son olarak da Atatürk'ün kaldığı Florya Köşkü'nde Atatürk fotoğrafları yoktu oraya da geçtiğimiz gün 160 tane fotoğraf hediye ettim. Ben 80 yaşıma geldim hala Atatürk'e olan borcumu ödeyemedim" dedi.
Türkiye'de Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'yle birlikte Atatürk'le tanışan iki kişiden biri olduğunu ifade eden Benazus, "2004 yılında Çankaya Köşkü'nde verilen Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna Atatürk'le son buluşanlar olarak 11 kişinin çağrılmıştı. Daha sonra herkes teker teker öldü. Şimdi Atatürk'le tanışmış olan bir manevi kızı Ülkü ve bir de ben kaldım" dedi.
"ATATÜRK KAPALI YERDE VE GECE FOTOĞRAF ÇEKTİRMEZDİ"
Atatürk'ün fotoğrafla ilgili bilinmeyen bir özelliğini de anlatan Hanri Benazus, Atatürk'ün flaş gözlerini rahatsız ettiği için kapalı yerde ve gece fotoğraf çektirmediğini ifade ederek, "Atatürk'ün gözleri mavi olduğu için çok hassastı. O zamanlar bugünkü gibi modern flaşlar yoktu. Işık olarak magnezyum çubukları yakılırdı. Fotoğrafçılar onları yakar öyle fotoğraf çekerlerdi. Atatürk'ün gözlerini bunlar rahatsız ettiği için hiçbir zaman kapalı yerde ve gece fotoğraf çektirmezdi. Çok az sayıda kapalı yerde fotoğrafı vardır. Onlarda özel olarak her taraftan ışıklar açık olduğu için flaşsız çekilirdi. Bu da fazla bilinmeyen bir özelliğidir" şeklinde konuştu.
Kaynak>:http://www.memuruz.biz
- Okuma Sayısı: Bu yazı 8343 defa okunmuştur.