Eskişehir – Kütahya Savaşları'nın - Muharebeleri'nin Sonuçları


Eskişehir – Kütahya Savaşları'nın - Muharebeleri'nin Sonuçları: Eskişehir-Kütahya Savaşlarındaki yenilgi sonucunda Eskişehir, Afyon, Kütahya gibi önemli yerler kaybedilmiş, ordu Sakarya’nın doğusuna çekilmişti. Yunanlılar, İç Anadolu sınırlarına girmiş, bu durum Türkiye Büyük Millet Meclisinde ve bütün yurtta karamsarlığa sebep olmuştu. Hatta yeni bir Yunan saldırısına karşı hükümet merkezinin Ankara’dan taşınması bile düşünülmüş ve tartışma konusu olmuştur.

Eskişehir – Kütahya Muharebelerinin Sonuçları

- Düzenli ordular ilk yenilgisini almıştır.
- Eskişehir, Kütahya ve Afyon Yunanlıların eline geçmiştir.
- Yunan saldırısına karşı Türkiye Büyük Millet Meclisinin Ankara’dan başka bir şehre taşınması gündeme gelmiştir. Ancak meclisteki tepkilerden dolayı vazgeçilmiştir.
- Cephedeki bu başarısızlık mecliste sert tartışmalara yol açmıştır.
- Mecliste Mustafa Kemal’e karşı muhalefet artmıştır.
- Türkler arasında büyük üzüntü ve korkuya neden olmuştur.
- Mustafa Kemal Paşa’ya Başkomutanlık yetkisinin verilmesine ortam hazırlamıştır.

Kaynak: T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Okulları (Açık Öğretim Lisesi- Meslekî Açık Öğretim Lisesi) İçin Hazırlanan 11. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1 Ders Notları, Alim ÖZTÜRK, s 148, 2007

- Okuma Sayısı: Bu yazı 149855 defa okunmuştur.


Berna tuğlu diyor ki:

Her şey iii giderken düzenli ordunun Eskişehir – Kütahya Savaşları sırasında yenilgi alması Mustafa Kemal'e olan güvenin de mecliste sorgulanmasına neden olmuştur. Ama sonrasında her şeye rağmen başkomutanlık yetkilerini alarak ve tüm mesuliyeti üstlenerek Büyük Taaruz meydanına gitmesi eşsiz bir cesaret örneğidir bence. Keza Türk milletinin son imkanlarıyla gerçekleştirilen bu taaruz, başarılı olamasaydı bu coğrafyada esamemiz anılmayacaktı şimdi. Eskişehir – Kütahya Savaşlarından alınan ağır mağlubiyet sonrası bu kadar büyük mesuliyeti alacak adam zor bulunur ve bence bunu dünyada yapabilecek iki adam vardır. Bu kimse de ya zır delidir ya da ne yaptığından kesin kez emin olan bir dahidir. Nitekim tarih akışı içinde tanık olunmuş gelişmeler mazlum bir millete tahakküm etmeye çalışan bir zır delinin bir dahi tarafından nasıl hezimete uğratıldığının resmini çizmiştir bizlere.